Drengen fra Singapore et skaktalent

Et 10-årigt skaktalent fra Singapore

Årets udgave af Kronborg Chess Open bød på lidt af en sentation, da vi havde besøg af den blot det 10-årige skaktalent CM Zi Han Goh (FIDE Rating 1912).  ”Drengen fra Singapore” et skaktalent gjorde en god figur i turneringen og vandt sin gruppe med 6/7 foran stærkere spillere fra Tyskland og Danmark. Men hvorfor lige tage til Danmark for at spille Kronborg Chess Open?

Landets størrelse er en af forklaringerne på hvorfor Zi-Han rejser meget rundt i verden for at spille skak og møde stærkere modstandere.  Singapore har ialt 3 Stormestre og 13 Internationale mestre. Men hvor stor er Singapore egentlig?

Singapore samlede areal er 722 km2, og til sammenligning er København 88km2 mens Danmark er samlet 43.000km2. Dog bor der lige så mange mennesker i landet som i Danmark.

 

Startede som 5-årig.

”Drengen fra Singapore” blev forelsket i skak i en alder af blot 5 år, da han i 2014, startede med skakspillet sideløbende med mange andre brætspil. I takt med juniorskak voksende i Singapore steg Zi-Hans interesse og lidenskab for spillet. Hans forældre begyndte derfor at tage rundt i landet med ham for at deltage i de lokale skakturneringer.

 

Fik sin første skaktræner

En dag bad Zi-Han sine forældre om at få en skakcoach, og han har ikke set sig tilbage siden. Zi-Han opnåede sin FIDE Candidate Master da han var 7, efter at være blevet tildelt Silver (2. plads) i det 12. Asiatiske Skole Chess Championship 2016 i kategorien under 7 i Teheran, Iran.

 

Rejser verden rundt

Zi-Han er meget heldig. Han har haft mulighed for at deltage i skak-festivaller og turneringer rundt om i verden. I en alder af blot 10 år har “drengen fra Singapore” spillet skakturneringer i 16 byer fordelt på 12 lande: Auckland, København, Dubai, Bangkok, Barcelona, ​​Johor Bahru, Kuala Lumpur, Lorca, London, Oslo, Panjin, Teheran, Wien, Malta, Penang, Pattaya. Hans støttende forældre (Singaporean far og malaysisk mor) planlægger deres ferier omkring sønnens skakturneringer. De har ingen problemer med den manglende skoletid på grund af de oversøiske turneringer ind imellem koster (det længste fravær fra skolen har været 3 uger, hvilket er en hel del i betragtning af akademisk kultur i asiatisk samfund).

 

Kommer tættere på de lokale

Zi-Han og hans far er utrolig glad for den modtagelse de møder rundt om i verden: “Vi interagere med de lokale skaksamfund, der mingler med de lokale skakbørn, forældre og spillere. Det har givet os begge mange gode oplevelser. Vi får stor indsigt i de lokale skikke og oplever hjertevarmende øjeblikke, som vi ellers ikke ville have haft som turister- og vi får gode venner undervejs”

 

Blev nr. 1 i sin gruppe

Zi-Han spillede en fantastisk turnering uden at levne mange chancer for sine modstandere. Svend Steenstrup udtalte efter kampen: ”Han spiller som en gammel og klog mand”. Zi-Han vandt gruppen Mester 3 med 6/7 med et ½ point ned til Henrik Mortensen på 2. pladsen.  Det bliver spændende at følge Zi-Han og hans vej mod verdenseliten. Men der er ikke tvivl om vi har haft besøg af en kommende stormester, hvis han fortsætte sin udvikling. Juniortræneren prøvede eller at få Zi-Han til Helsingør Skakklub. Men det tætteste vi kommer jo nok dette billede, hvor Zi-Han modtager en af vores juniorskak-trøjer.

René Weichel
Share
This