Der blev skabt skakhistorie

Det er altid spændende at være med, når der skabes ny skakhistorie. Det var en stolt formand Lars Erik Linderod, som bød velkommen i nydelige lokaler på Pharmakon Konferencecenter i Hillerød. Her skulle Nordsjællands Skakklub spille sin første holdkamp i klubbens historie. Der blev aldrig spænding om kampens resultat for her var styrkeforskellen alt for stor. Samtidig havde vi også afbud på 1. og 2. brættet og det gjorde heller ikke opgaven lettere. Men vi tog kampen op, som David mod Goliat – med en styrkeforskel på over 3.500 ratingpoints. Vores forventede score var på 1,07 og det var egentlig kun på 8. brættet, hvor der var nogenlunde lighed mellem spillernes styrke.

Både unge og ældre

Alle forsøgte at give mest mulig modstand, men flere kom desværre hurtigt bagud med enten en officer eller et par bønder. Vores trofaste holdkæmpe og topscorer på holdet i sidste sæson, Mogens Nielsen mistede tidligt en officer, men var udfordret på den manglende notifikation på brædderne. Dette kostede tid og koncentration og måtte til sidst opgive. Vi havde desuden to juniorer med, der begge prøvede at score point mod de stærke spillere på den anden side af brættet. Alfred Græbe kom hurtigt under pres og kunne ikke rigtig få udviklet officererne og fik en meget åben kongestilling, som kostede dyrt. Christian Vejen Weichel kæmpede bravt, og kom faktisk bedst ud af en for ham ukendt Albin modgambit. Efter 11 træk stod Christian til klar gevinst (+3.3 iflg. Stockfish). Men det 12. træk f3! – kostede kampen (fig. 1).

Fig. 1.

Kamp til det sidste

Jan Petersen måtte ned mod en 2009 mand på 1. brættet og herefter fulgte Jørgen Persson og Dennis Madsen. 6-0 stod det på lystavlen og der var et æg i sigte. Formanden og aftenens holdleder tog en remis efter en forholdsvis lige stilling i 28. træk, og iflg. Stockfish stod marginalt bedre (fig. 2.). Men ½ point på tavlen og nullet blev undgået. Til sidst sag Anton Nielsen og var kommet foran med en kvalitet for en officer. Slutspil er aldrig lette og en klar vunden stilling var ved at blive sat over styr, da modstanderen pludselig fik 3 fribønder. Men efter afbytning af det sidste tårn og modstanderen blev nødt til at ofring af sin sidste officer havde Anton et tårn mod 3 bønder. Efter 4½ times intens kamp lykkes det Anton at hive holdets eneste sejr hjem og samlet 1½ point. Vi kom lidt over forventet score og det var en lille sejr i sig selv – se resultater og stilling.

Fig. 2.